KVASNICE A JEJICH ROLE JAKO LÉKU
KVASNICE A JEJICH ROLE JAKO LÉKU
Kvasinky/kvasnice byly jednou z prvních forem života na této planetě. Nás zajímají zejména jako součást stravy:
Kvasnice jsou mírně zásadité. Neutralizují kyseliny a na zanícené sliznice působí uklidňujícím způsobem. Jsou nepřekonatelným zdrojem vitamínů B. Usnadňují trávení uhlohydrátů. V důsledku špatného trávení vzniklé kyseliny a žluč plná toxinů dráždí tenké střevo , oslabují jeho pohyby a dochází k zácpě. Kvasnice neutralizují prostředí ve střevě a normalizují jeho činnost.
Ty, kdy trpí žaludečnímu vředy jistě potěší zpráva, že kvasnice svou zásaditostí jsou skutečně „něžné“ ke všem sliznicím.
Je možno je užívat i jako prevenci nebo při podezření na počínající žaludeční vředy. Připravíme si kvasnice rozpuštěné v teplé vodě (možno i v mléce) a tuto tekutinu pijeme ráno na lačno jako prevenci a při již vzniklých nejméně 3 x denně, asi hodinu před jídlem nebo před spaním. Denní počet dávek může být i mnohem vyšší, možno užívat každou hodinu. Jedna dávka je cca ½ dl vody a 2 g droždí (= ½ kostky).
Když ráno začíná pocitem únavy, bolestí hlavy a nevolností, potom trocha kvasnic rozpuštěná ve vodě povzbudí celý organizmus. Jsou tako dobré zkušenosti s tímto způsobem užíváním kvasnic při pálení žáhy. Někteří pacienti si stěžují na pocit plynatosti po použití kvasnic, je to však záležitost přechodná a brzy se spontánně upraví.
Závěrem bych chtěl připomenout, že játra svojí výrobou enzymů a celkovou detoxikací organizmu jsou nejdůležitějším orgánem v těle. Fungují-li játra normálně, zůstává krev čistá a nemoc není prakticky možná. K neutralizaci jaterní toxicity je nutná dieta bohatá sodíkem a velké množství zeleniny. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak neutralizovat toxickou žluč a současně dodat organizmu potřebné vitamíny i sodík, je užívání kvasnic.
Kvasnice by měly být ve stravě rekonvalescenta na předním místě.
Autor: Henry Bieler – JÍDLO, TVŮJ NEJLEPŠÍ LÉK
Komentáře
Přehled komentářů
Pozor na doporučování kvasnic neboli droždí. Ten kdo má náběh na dnu anebo má dnu (jako já) by měl být hodně opatrný. Kvasnice - 100 gramů obsahuje cca 3500 mg purinů (balíček obsahuje 43 gr, takže 1/2 kostky není 2 gr, ale 21,5 gr). Je fakt, že tato data posuzuji podle obsahu v pivovarských kvasnicích, ale pozor - ty mi nic nedělají, ale včera jsem měl chuť na obyčejné droždí a snědl jsem cca těch 20 gr. K večeru se hned ozval palec na noze, tak už rychle piju vodu a k tomu taky 1x purinol 300. Už se mi ulevuje. Jinak kromě sardinek můžu skoro cokoli (pivo - třeba 8 dvanáctek občas; 1,5 l kávy... taky jsem to už omezil na 0,3 l za den atd.). Jinak před cca 10ti lety jsem měl 2x záchvat dny a od té doby jsem ve střehu a poznám když se blíží. Zatím se mi daří reagovat včas, takže k záchvatům zatím nedochází.
Kvasnice a puriny
Vladimír Dluhoš, 16. 3. 2019 12:56